HEFEWAIZEN (PSZENICZNE)

Aromat

Umiarkowany do wysokiego poziom fenoli (przeważnie goździk) i estrów owocowych (przeważnie banan). Optymalnie powinna być zachowana równowaga między estrami i fenolami. Zazwyczaj brak aromatów chmielowych, ale dopuszczalne są na bardzo niskim poziomie. Lekka słodowość o zbożowym i chlebowym zabarwieniu, pochodząca od pszenicy. Inne aromaty słodowe są niepożądane. Diacetyl jest wadą. Dopuszczalne delikatne nuty drożdżowe.

Wygląd

Kolor od blado słomkowego do bardzo ciemno złotego. Bardzo gęsta, zwarta długo otrzymująca się biała piana. Nieprzejrzyste, opalizujące, nigdy błotniste. Wersje filtrowane (Kristallweizen) powinny być klarowne.

Smak

Niski do intensywnego posmak bananów (estry) oraz goździków (fenole). Brak któregokolwiek z nich jest wadą! Balans między estrami a fenolami może być różny, ale optymalna byłaby między nimi równowaga. Lekka, chlebowa, tudzież zbożowa słodowość jest stale obecna. Inne posmaki słodowe są niepożądane. Delikatne nuty drożdżowe są dopuszczalne. Mogą występować bardzo niskie posmaki chmielowe. Goryczka niska, chmielowo drożdżowa, może być delikatnie cierpka.

Tekstura

Zawsze mocno wysycone. Treściwość niska do średniej. Osad drożdżowy może zwiększać odczucia treściwości, a także powodować delikatną cierpkość. Pszenica wpływa na odczucie puszystości, kremowości, pełności.